Şirket kurmak için yapılması gerekenler
Şirket tipine de karar verdiniz, artık kurulum aşamasında yaptırmanız gereken iki tescil işlemi var: İlgili Ticaret Odası’na kayıt yaptırmak ve ilgili Vergi Dairesinden mükellefiyet açtırmak.
Öncelikle, şirket merkezi olarak göstereceğiniz adresinizin belirlenmesi gerekiyor. Kira kontratı yaptıktan sonra müşavirinizle şirket ana sözleşmesini hazırlamalısınız. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar var: Şirket ünvanının ve NACE kodunun belirlenmesi gibi. Ana sözleşme hazırladıktan sonra bu ana sözleşme üzerinden mutlaka mali müşaviriniz ile birlikte geçmelisiniz. Ana sözleşme Mersis sistemi üzerinden hazırlanacaktır. Potansiye vergi numarası da bu aşamada sistem üzerinden verilecektir.
Ardından, çok hoşunuza gitmeyecek olsa da halletmeniz gereken noter işleri var. İlk gidişinizde noterde basılacak ana sözleşmenin altına imzanızı atmanız ve mali müşavire şirket kurma yetkisini vermeniz gerekiyor.
Noter onaylı ana sözleşme ve sistem üzerinden alınan potansiyel vergi numarası ile bankada şirket adına hesap açtırmanız ve sermayenin ¼’ünü bu hesaba yatırmanız gerekiyor. Bu para, şirketiniz kurulana kadar banka tarafından bloke edilir. Şirketiniz kurulduktan sonra blokaj kalkacak ve paranızı kullanabileceksiniz. Eğer kuracağınız şirket limited şirket ise; bankada hesap açılması ve bu hesaba sermaye yatırılması işlemine gerek yoktur.
Şirket kaydı için müşaviriniz artık ilgili ticaret odasına gerekli evrakları içeren dosya (dilekçe, kuruluş beyannamesi, ana sözleşme, banka blokaj yazısı, rekabet fon ödemesi vs.) ile birlikte başvuruda bulunabilir. Evraklarınızda herhangi bir eksiklik yoksa, Ticaret Odası tescil işlemlerini bir iki gün içinde tamamlayacaktır.
Ticaret Odası’na şirketiniz kaydedildiğinde ikinci kez notere gitmeniz gerekecek. Bu sefer kurulan şirketin imza sirkülerini hazırlatmak için imza atacaksınız. Şirket yetkilisi olarak mali müşavirinize Noterden mali müşavirlik vekaleti vereceksiniz. Ayrıca vergi dairesi başvurusu için de yöneticiler, kimlik yada nüfus cüzdanlarını Noterde onaylatıp, noter onaylı suretleri de mali müşavirine teslim etmesi gerekir.
Mali müşaviriniz şirketin onaylı resmi defterlerini Ticaret sicilden teslim alacak ve vergi dairesi kaydı için dilekçe ile başvurarak, gün sonunda şirketinizin vergi levhasını çıkaracaktır. Vergi dairesi, şirketinizin bulunduğu adrese yoklama memuru gönderecek, yoklama memuru şirket adresini ziyaret edecek ve yoklamada sizin bulunmanızı ve yoklama tutanağını sizin imzalamanızı isteyecektir. Yoklama memuru sizi adreste bulamaz ise yeniden yoklama talebinde bulunmak gerekecek.